Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πλήγμα για την Εύβοια η υποβάθμιση αστυνομικών τμημάτων

Να επισημανθούν τα προβλήματα, που θα προκύψουν στην περίπτωση, που καταργηθεί το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Χαλκίδας και υποβαθμιστούν τα Αστυνομικά Τμήματα Νέας Αρτάκης και Αιδηψού ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαο Τόσκα, με ερώτηση που κατέθεσε.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


«Ακόμα ένα πλήγμα δέχεται η περιφέρεια της Εύβοιας εξαιτίας του σχεδιασμού της κυβέρνησης, που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές, συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις στη δομή της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι σοβαροί κίνδυνοι που συνεπάγεται η έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης.

Αξιοσημείωτο δε είναι και το γεγονός ότι το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος: «Αναδιάταξη-αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» ουδεμία σχέση έχει με αυτό που επίσημα παρουσιάσθηκε στις 18-11-2015, στη Λαμία από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας παρουσίας και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

 Η κατάργηση της Τουριστικής Αστυνομίας Χαλκίδας, του μοναδικού Τμήματος που λειτουργεί στο Νομό, και μάλιστα σε μία περίοδο, που στην Εύβοια παρατηρείται ραγδαία τουριστική και πολεοδομική ανάπτυξη, καθώς και η ταυτόχρονη  υποβάθμιση των  Αστυνομικών Τμημάτων Νέας Αρτάκης και Αιδηψού σε Αστυνομικούς Σταθμούς θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται, ότι επιχειρείτε να επιλύσετε με τον εν λόγω σχεδιασμό.
 Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός, ότι με τη μείωση της οργανικής δύναμης που θα επέλθει, κάθε άλλο παρά ενισχύεται ο αγώνας που καθημερινά δίνουν οι Αστυνομικοί για την πάταξη της εγκληματικότητας και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων.  

 Το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Χαλκίδας είναι η μοναδική υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας που αστυνομεύει το δεύτερο σε έκταση και πληθυσμό νησί της χώρας μετά την Κρήτη, στην οποία διατηρήθηκαν σε όλους τους Νομούς της τα τέσσερα συνολικά Τμήματα Τουριστικής Αστυνομίας. Φαίνεται ότι η διατήρηση της Τουριστικής Αστυνομίας Χαλκίδας δεν κρίθηκε απαραίτητη για έναν Νομό με 1.200 οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα, με 14.300 δωμάτια και 30.000 κλίνες και εκατοντάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία τα προηγούμενα έτη διενήργησε χιλιάδες ελέγχους και βεβαίωσε αρκετές παραβάσεις. Πιο αναλυτικά :τα το 2013 διενεργήθηκαν 10.183 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 3.753  παραβάσεις, το 2014 οι έλεγχοι ήταν 10.723 και οι παραβάσεις 4.309, το 2015 οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν ήταν  11.944 και οι παραβάσεις 4.466, ενώ το διάστημα 1-1-2016 έως 31-7-2016 οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν ήταν 2.858 και οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν 2.737.
Το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Αρτάκης καλύπτει τις ανάγκες ενός αναπτυσσόμενου περιφερειακού Δήμου με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες,  με τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων να ανέρχεται στις 13.000, που αυξάνεται στις 17.000 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, υπογραμμίζεται, ότι παρόλη την παρουσία της αστυνομίας καθημερινά σημειώνονται δεκάδες παραβάσεις και κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, που θα είναι ακόμα δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν στην περίπτωση, που το Αστυνομικό Τμήμα υποβαθμιστεί και υποστελεχωθεί.

Αντίστοιχα, και η υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Αιδηψού θα στερήσει από το Δήμο, αλλά και από τη Βόρεια Εύβοια γενικότερα την προοπτική οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, καθώς θα ακυρωθούν στην πράξη οι προσπάθειες να γίνει το Λιμάνι της Αιδηψού Πύλη Εισόδου της Ζώνης Σένγκεν, για να προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια, αφού με την υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος είναι αμφίβολο, αν οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων θα δεχτούν να αποβιβάσουν χιλιάδες τουρίστες. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι «επενδύει» στον τουρισμό.

Παράλληλα, σε αυτό το πρόβλημα προστίθεται και το γεγονός, ότι αρκετές περιοχές του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού είναι απομονωμένες, ενώ δεν ελήφθη υπ’ όψη η πληθυσμιακή αναλογία για τη μη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος, καθώς ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού με 23.000 κατοίκους είναι υπερδιπλάσιος των καλλικρατικών Δήμων σε άλλους Νομούς της Στερεάς Ελλάδας, που έχουν κατά μέσο όρο 10.000 κατοίκους.

Η σημερινή οργανική δύναμη της Δ.Α Εύβοιας (377 αστυνομικοί) σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά πληθυσμιακά, κοινωνικά και υπηρεσιακά δεδομένα και θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον σε 570 αστυνομικούς λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη σημερινή οργανική δύναμη (559) της Δ.Α Φθιώτιδας ενός Νομού που υπολείπεται πληθυσμιακά κατά 45.000 κατοίκους.
Επιπλέον, προβλήματα θα δημιουργήσει και η κατάργηση των Αστυνομικών Σταθμών Βασιλικού και Αυλίδας όσον αφορά στην επαρκή αστυνόμευση των περιοχών, όπου ζουν 17.000 και 9.300 κάτοικοι αντίστοιχα, καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν δραματικά τα κρούσματα ληστειών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1.      Προτίθεστε να επανεξετάσετε την κατάργηση της Τουριστικής Αστυνομίας Χαλκίδας, αλλά και την υποβάθμιση των Αστυνομικών Τμημάτων Νέας Αρτάκης και Αιδηψού σε Αστυνομικούς Σταθμούς;
2.      Ποιος είναι ο σχεδιασμός όσον αφορά στις οργανικές θέσεις των Υπηρεσιών που σχεδιάζεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν, καθώς και το προσωπικό που θα μετακινηθεί;
3.      Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης για τη  στελέχωση των Υπηρεσιών;
4.      Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την αστυνόμευση απομακρυσμένων και δύσβατων περιοχών;

                                                                                         Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                                           Σίμος Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου